Van der Boechorststraat 7
Afdeling MMI Kamer B-340
1081 BT Amsterdam
T +31 20 444 8307
info@microbiome.nl
Nederlands English

Over ons

Microbiome is trendsetter op het gebied van innovatieve moleculaire microbiologische technieken. lees meer >

Ziektebeelden

Innovatieve oplossingen vinden voor medische problemen is waar het om gaat. lees meer >

Chlamydia

De Chlamydia trachomatis leeft parasitair in de mens, in welke hij diverse aandoeningen kan veroorzaken, met name de seksueel overdraagbare chlamydia-infectie. De naam trachomatis dankt de bacterie aan het feit dat hij de verwekker is van trachoom.

Als de ziekte niet wordt behandeld kan dit bij vrouwen leiden tot een chronische ontsteking van de inwendindige geslachtsorganen en kan daarmee ook vaak tot onvruchtbaarheid leiden. Een chlamydia-infectie (vaak afgekort tot chlamydia) is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij vrouwen is chlamydia een mogelijke oorzaak van bekkenontstekingen die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Blindheid ontstaat als complicatie van trachoom (chlamydiabindvliesontsteking).

De oorzaak van een chlamydia-infectie is de bacterie Chlamydia trachomatis, een soort van het geslacht Chlamydia.

Een chlamydia-infectie is bij vrouwen in minstens 80% van de gevallen en bij mannen in 50% van de gevallen symptoomloos. Een verandering in de vaginale flora kan een aanwijzing zijn. Een hogere waarde (zuurgraad neemt daardoor af) kan bacteriegroei bevorderen. Onbehandeld kan een chlamydia-infectie leiden tot een opstijgende urineweginfectie en ontsteking van de eileiders (salpingitis). Indien deze aandoening niet behandeld wordt, kan dit leiden tot verlittekening ('fibrosering') van de eileiders met onvruchtbaarheid (infertiliteit) tot gevolg. In Nederland leidt salpingitis in ongeveer 15% van de gevallen tot infertiliteit.

De behandeling voor vrouwen die positief zijn bevonden voor Chlamydia, zowel zonder als met milde symptomen van een lagere urineweginfectie gebeurt door middel van een eenmalige dosis azithromycine, een effectief antibioticum. Vrouwen met een hogere urineweginfectie, zoals een bodembekkenontsteking, door Chlamydia worden langdurig behandeld met doxycline.

In april 2008 werd in Nederland een groot bevolkingsonderzoek naar chlamydia gestart. In november 2008 gepubliceerde resultaten laten zien dat 6,3 procent van de geteste personen onder de 20 jaar geïnfecteerd was.
 
Laatste nieuws

Onzekerheid ondanks afname tbc-besmettingen

Het doel om voor 2015 de opmars van tuberculose (tbc) te stoppen is gehaald, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het aantal besmettingen... lees meer >

Open longtuberculose op mbo in Boxmeer

Een student van het mbo-college de Maasvallei in Boxmeer heeft open longtuberculose. De infectie werd eind september vastgesteld. www.skipr.nl/actuee... lees meer >

Partners van Microbiome

Microbiome heeft tal van samenwerkingsverbanden en licentie-overeenkomsten met bedrijven en onderzoeksinstellingen over de hele wereld. lees meer >